Vaření v přírodě

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Hladový člověk je na pěst. A hladový tramp – hiker – čundrák – cestovatel – poutník – nu dosaďte si sami, prostě člověk na cestách přírodou, tak ten by snědl i medvěda. Protože je lepší se takovému střetu vyhnout, dáme sem pár tipů na vaření v přírodě.


Vaření na ohni


Skvělá záležitost, má to kouzlo. Nejste závislí na plynové kartuši a navíc oheň zahřeje na těle i na duchu.

Asi moc není co rozvádět – jsme táborákový národ. A když má člověk pořádný ešus, nebo si dokonce nese kotlík, může se vyvařovat o sto šest. Prvně ale vždy myslete na bezpečnost – lesa, a tím chráníte i sebe.


Napadá nás pár zajímavostí:

  • Když nemáte ešus, dá se voda uvařit i v PETce.
  • Na očouzený a smradlavý ešus je dobré nosit pytlíček, který ochrání ostatní věci od ušpinění. (Umývat ho trávou ani pískem není tak snadné, jak jsme myslely. Zvlášť když přikládáte borovým dřevem bohatým na pryskyřici.)
  • Březová kůra na podpal pomůže i v nejhorších podmínkách – všichni to víme, ale ONO TO FUNGUJE! Po cestě sbírejte, když si všimnete, na místě pak nemusí být.
  • Sirky se nejlépe usuší ve vlasech.
  • Opékají se vážně nejlépe špekáčky, ale experimentujte, stojí to za to.
  • Lopatka na hovínka (o kultuře chození na záchod v přírodě ještě napíšeme!) je ideální i k tvorbě ohniště. Zkuste si zvyknout ohniště druhý den doslova vygumovat, jako by tam ani nikdy nebylo.
  • Jemný vítr výborně zpracuje „zídka“ z kamenů na návětrné straně a dobře se o ni opírá ešus.
  • Máte hermelín, ale ne alobal? Taky se nám to stalo, ale naštěstí jsme měly s sebou nůž a pivo. Že s tím nic nevymyslíte? Ale ano! Prázdnou plechovku nožem rozřízněte, aby se do ní dal vložit hermelín. Položte na uhlíky a je to. Zbytky piva vůbec nejsou na škodu 🙂 V následujícím videu je natočené, jak na to – sledujte od 4 minuty.

Krušnohorký sen


Jenže otevřený oheň není vždy povolen. Vlastně častěji je přímo zakázán – ať už lokací (třeba NP), nebo výstrahou sucha (stačí si prohlédnout, co dokážou požáry v severní Americe). Někdy oheň nejde z důvodu počasí (silný vítr/déšť). A tak je potřeba najít k tomuto romantickému ohníčkování nějakou alternativu.

Vaření na vařiči


Nebudeme tu široce rozebírat plynové a benzínové vařiče – každý má své pro a proti. Záleží jak budete vysoko (pozor na nefunkčnost zapalovačů), jestli hodně mrzne (problém plynových kartuší), jak moc to bude opuštěná oblast (benzín seženete všude), atd. Každopádně se jedná o jednoduchý, rychlý a docela „čistý“ způsob vaření. Stačí vařič + plynová kartuše nebo benzínová lahev. My používáme jednoduchý vařič HPX 100 Compact a plynové kartuše (jen je potřeba hlídat zda jsou napichovací či se závitem).


V podstatě můžete vařit kdekoli – na rozdíl od omezení otevřených ohňů. Vaření ve stanu se z dobrých důvodů nedoporučuje, ale už jsme to mnohokrát porušily, třeba když lilo jako z konve, nebo když mrzlo jak praští. Pokud si s sebou netáhnete nehořlavé podložky a kdovíco ještě, je rozumné vařit aspoň v předsíňce. Vařit venku je mnohem bezpečnější, je ale potřeba se ochránit především před větrem. Mnoho vařičů má integrovaná závětří, nebo si ho můžete udělat sami z kamenů, nebo si doma vyrobit vlastní přenosné.


Závětří na dlouhé expedice jsme vymýšlely dlouho – aby bylo skladné a lehké a přitom vydrželo. Karton obalený alobalem nevydržel. Nakonec jsme jednoduše navrstvily alobal a udělaly z něj takový „šál“ kolem kartuše i ešusu. Když se po pár měsících vlivem ohýbání a teplot rozdrobil, jen jsme si udělaly při dokupování zásob v civilizaci nový. Cena téměř nula.


Tipy:

  • Když hodně mrzne, nejdříve rozehřejte kartuši – buď v péřovce, postavit do první ohřáté vody, nebo stačí dokonce i dýchat teplý vzduch. (viz video)
  • Závětří ušetří i polovinu času a paliva.
  • Při rozehřívání sněhu/ledu v zimě nalijte nejprve do nádoby alespoň trochu vody – jinak se může ešus připalovat. (viz video)
  • Na většinu jídel není potřeba vodu úplně vařit – šetří to palivo. Hodně teplá voda změkne rýži, když se tam nechá déle. Kuskus nebo vločky stačí na hodinu namočit a připraví se i ve studené vodě.
  • Když Vás při nasazování vařiče zasáhne unikající plyn z kartuše, pálí to, ale ve skutečnosti musíte ruku zahřát, ne ji dát do sněhu! (Mluvím z vlastní zkušenosti.)
  • Když zradí těsnění vařiče, použijte malý kousek gumičky do vlasů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *