Vaření v přírodě – část druhá

sdílej

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Čas k přečtení: 3 min

Pár dobrých a ozkoušených tipů k tomu, jak se vaří na ohni i plynovém vařiči jste si mohli přečíst v předchozím příspěvku o vaření v přírodě. Teď je na čase se podívat ještě na dvě zajímavé alternativy – lihový vařič a větvičkový vařič. Na rozdíl od třeba JetBoilu, který uvaří vodu bez námahy za dobu téměř kratší, než otevřete pytlík s polévkou, jsou tyto vařiče výrazně pomalejší a vyžadují větší pozornost. Odměnou je ale vskutku kompaktní vařič a nezávislost na plné plynové kartuši.

Vaření v přírodě trochu jinak

Lihový vařič

Lihový vařič – obdélníkovou skládací krabičku na kostky tuhého lihu jsme na školních výletech mnozí vyzkoušeli. A nutno dodat, že pro krátké výšlapy do přírody, kdy si ale člověk chce užít komfort teplé kávičky, nebo hrnku čaje, je to ideální. Lehké, skladné, levné. Na velké vyvařování ale moc pomyšlení není. Tuhý líh totiž nejde regulovat, spotřeba je docela slušná a aby člověk netahal půl kila lihových kostek, je to opravdu jen na to uvaření vody na čaj. Třeba pro zahřátí při čekání někde na vrcholku hory na východ slunce.

Vařič na tekutý líh

Ještě zajímavější variantou je vařič na tekutý líh. Opět malá krabička, nebo spíše nádobka minimální váhy. Osobní zkušenosti ale nemáme.

Větvičkový vařič

A větvičkový vařič! Tedy správně dřívkáč – vařič dřívkový. Princip je úplně prostý. Nepotřebujete velký táborák na to, abyste uvařili vodu, bohatě stačí udržovat malý plamínek na drobných větvičkách. Takže něco, co se dá docela dobře sehnat i v místě, kde by dřevo na velký oheň nebylo. A hlavně dobrá varianta pro místa, kde takový větší oheň ani není vhodný. Chce to už dost cviku, ale kupodivu funguje úplně báječně. Ideální je mít k tomu přímo určenou konstrukci, která nejlépe chrání před větrem a zároveň dopřává tah. My si ale vyzkoušely tento princip na vařiči lihovém, když nám došly kostky lihu. 

Do plechové krabičky jsme postupně vkládaly malá dřívka a větvičky, které vydržely ohřívat vodu až k varu. Jen je potřeba si uvědomit, jak rychle oheň větvičky stravuje a včas přikládat další. Rozhodně to byla dost romantická varianta vaření. 

Výhody:

  • velmi lehké
  • maličké
  • levné
  • bez problému i varianta „udělej si sám“
  • dostupnost paliva
  • vhodné pro kratší výlety
  • kouzelný minimalistický způsob vaření


Nevýhody:

  • pomalé a nevýkonné vaření
  • očouzené nádobí i stávník
  • nevhodné pro dlouhé treky
  • vyžadují jistou dávku zkušeností a více starání se během vaření
  • na oběd to moc není, spíš na čaj

A jak to máme s vařením my?

Na cesty si nejčastěji bereme plynový vařič. Porovnání váha a výkon je při dvou osobách docela dobrá. Než bychom si totiž něco uvařily na lihovém vařiči, asi bychom se snědly navzájem hlady. V APM sportu naleznete několik variant vařičů a k tomu si rovnou můžete koupit i plynovou kartuši.

Všude ve světě se dá sehnat kartuše s plynem, a přestože se nesmí převážet letadlem, vždy se dá koupit na místě. Stalo se nám ale taky, že v celé oblasti byly kartuše záhadně vyprodány a my nechtěly jezdit daleko do většího města. Nebo jsme se naopak v Čechách rozhodly na rychlo pro víkendový přechod hor a kartuši si zapomněly 😀 Když se smí rozdělat oheň, člověk si poradí i za mokra, ale co když je zákaz rozdělávání ohňů, jste v národním parku, nebo leje jako z konve? Nezbylo nám nic jiného, než se naučit, že ovesné vločky zalité studenou vodou přes noc změknou a dokonce i nudlová polévka po delší době ve studené vodě správně nabobtná.


To bylo jen tak v kostce napsáno, jak to máme s vařením my. A jestli chcete, napíšeme příště něco i o našich velevýborných receptech na tůrách. Takové to, co krosna a les dal 🙂

Ale samozřejmě i naše ozkoušená nejčastější jídla, která si na cesty balíme. S čím se dá v které zemi počítat při doplňování proviantu, nebo taky jak nakombinovat suroviny pro ještě lepší kulinářský zážitek v přírodě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Mohlo by se vám líbit

Vyber si téma článku, které tě zajímá

Sociální ikony

Naše cesty a expedice

Naše knihy

Nenašel jsi článek? Třeba ti pomůžou štítky.

Nechceš příjít o další příběhy?

Chtěli byste mít ve vašem městě

cestovatelskou přednášku?

Napiš nám:
alenamahlejova@gmail.com
majasnajdrova@gmail.com

A my se vám rády brzy ozveme.